Európska vesmírna agentúra dostala 10 miliárd eur na tri roky

22.11.2012 Celý región

Brusel 22. november (TASR) - Európska vesmírna agentúra (ESA) v stredu uviedla, že sa jej podarilo stanoviť výšku budúceho trojročného rozpočtu na 10 miliárd eur. Tohoročný rozpočet bol vo výške 4,02 miliárd eur.

O výške rozpočtu rozhodla Ministerská rada ESA, ktorá sa konala dnes v Neapoli v Taliansku, uviedol pre médiá generálny tajomník tejto organizácie Jean-Jacques Dordain.

"Je to veľký úspech, ktorý sa nám podarilo dosiahnuť aj napriek súčasnej ekonomickej situácii," uviedol Dordain.

Presná suma je 10.119 miliárd eur na priemerné trojročné obdobie. Priemerné preto, lebo niektoré projekty financované z tohto rozpočtu majú kratšiu dobu trvania a ďalšie zas presahujú trojročný rámec.

Na čo bude slúžiť rozpočet?

Dohodnutý rozpočet ESA okrem iného predvída aj financovanie vylepšenej rakety Ariane 5, s názvom Ariane 5 ME. Tá by sa mala stať schopnou pre vesmírne lety od roku 2017. Predpokladá aj financovanie vývoja novej generácie raketových nosičov s názvom Ariane 6, ktoré by mohli byť vyslané do vesmíru v roku 2021 alebo 2022. Ďalšou jeho dôležitou časťou bude pokračovanie európskej účasti na projekte Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) až do roku 2020.

Čo je ESA?

ESA je združením 20 členských krajín, z ktorých 18 sú členskými štátmi EÚ. Okrem nich tam patrí Nórsko a Švajčiarsko. Kanada má štatút pridruženého člena. Ďalších 11 krajín, medzi ktorými aj Slovenská republika, požiadalo o členstvo v ESA.

EÚ ako organizácia sama za seba prispela na tohoročný rozpočet ESA 21-percentnou časťou. Príspevky EÚ, spolu s národnými vkladmi členských štátov EÚ sa podieľajú na 90-percentnom podiele celkového rozpočtu ESA.

EÚ by chcela v roku 2014 pretransformovať ESA - ktorá bola založená v roku 1975 - na samostatnú agentúru únie.
 

Vyberte región